Antimadde ve evren

Astrofizikçiler, bilinen fakat anlaşılması ve elde edilmesi zor olan ve antimadde diye adlandırılan negatif parçacıklar konusunda niçin heyecan ve ilgi duyarlar. Antimaddeden yapılmış yaratıklar, hatta başka evrenler olabilir mi?

Antimaddeden oluşmuş bir yaratıkla el sıkışırsanız acaba ne olur?

Mikroskop altı fizik kanunlarına göre, her ikinizde gama ışınları çıkararak yok olursunuz.

Antimadde hakkındaki bilgilerimiz 1932’ye kadar gider. Bu tarihte Pasedena, Kaliforniya’da uzaydan gelen bir kozmik ışının buhar hücresinde (içinden geçen elektrik yüklü parçacıkların izlerini görünür yapan cihaz) hızla geçtiği görülmüştür.

Bu özel ışının geride bıraktığı izi gerçekten dikkat çekiciydi. Tamamen normal bir elektronun izine benzemekle birlikte, dönüş yönü tam tersi doğrultudaydı. Bunun anlamı. Negatif yüklü elektronların aksine, bu ışının pozitif yük taşımasıydı. Böylece, antimadde keşfedilmiş oldu. Pozitron diye adlandırılan bu yeni parçacık, elektronun antimaddesi olarak karşılığıdır.

Fakat niçin evrende bu kadar az pozitron antimadde vardır. Astrofizikçilerin çoğu bu en çok sorulan soruya hep aynı yanıtı verirler:

Evrenin oluşumundan hemen sonra kozmos maddenin, antimaddeye tercih edilmesi şeklinde gelişti. Şu anda bütün evren, tıpkı dünyamız gibi, yalnızca maddeden meydana gelmiştir. Antiyaratıkların yaşadıkları antimadde dünyaları, bu astrofizikçilere göre tamamen hayal ürünüdür.

Antimadde konusunu, kuşku ile karşılayanların bile inkâr edemeyeceği gerçek, şimdiye kadar yapılmış laboratuar denemelerinde üretilen veya yok edilen proton veya nötron kadar antiproton ve antinötronun da üretilmiş veya yok edilmiş olmasıdır. Bunun anlamı, fizik kanunlarında belli bir simetrinin olmasıdır; proton ve nötron miktarından elde edilen sayı daima sabittir. Proton olmaksızın antiprotonu, antiproton olmaksızın protonu yaratmanız imkânsızdır.

Böylece, bazı fizikçiler eşit miktarda madde ve antimaddeye sahip bir evren simetrisini öne sürerler.

Eğer böyleyse, nasıl oluyor da biz ve etrafımızdaki şeyler görünürde antimadde olmaksızın sadece proton, nötron ve elektronlardan meydana geliyoruz. Eğer evren, daha önce hiçbir şeyin olmadığı Big Bang ile başlıyorsa, sonuçta nasıl olurda antimaddeden daha fazla madde var olabiliyor.

Doğanın dört temek kuvveti olan, proton ve nötronları atom çekirdeğinde bir arada tutan “güçlü kuvve”, radyoaktif bozunmaya neden olan “zayıf kuvvet”, “elektro manyetizma” ve “yerçekimi” kuvvetlerini bir ana kuvvetin farklı görüntüleri olarak açıklamaya çalışan Büyük Birleştirme Teoristleri olarak adlandırılan bilim adamları, yukarıdaki sorulara yeni ve değişik bir cevap vermektedirler. Teorilerine göre, Big Bang’dan hemen sonraki gelişmeler, bugün laboratuarlarımızda yaptıklarımız gibi olmamıştır. Bir antiprotonun eşliği olmaksızın tesadüfen bir proton meydana gelmiştir. Yaratılmış her 10 milyar antiproton için 10 milyar+1 proton bulunmaktaydı.

Bu rastlantı eseri fazla proton, madde-antimadde çiftlerindeki maddeye ek olarak gelmişti. Bütün bu madde-antimadde çiftlerine acaba ne oldu. Madde ve antimadde birbirlerine karşı patlayıcı olarak zıt olduklarından, bir enerji açığa çıkaracak “birbirlerini yiyip tükettiler.” Ortam hâlâ çok fazla sıcak olduğundan bu enerji tekrar ve oldukça çabuk bir şekilde madde-antimadde çiftlerine dönüştü.

Fakat nihayet (saniyenin 10 binde biri kadar sürede evrenin sıcaklığı düştü ve madde-antimadde çiftlerinin oluşma hızı birbirlerini yok etme hızına göre daha geride kaldı. Yok etme işlemi çok daha fazla bir hızla sürdü. Sonuçta, geride kalanlar gama ışınları ile bir daha asla antiproton bulamayacak olan bu bir miktar fazla protonlar idi. Dünyamız böylece, sadece geride kalanlardan şekillendi.

Bu anlatılanlar, astrofizikçiler tarafından kabul edilen günümüzdeki görüşlerin bir özetidir ve en azından 11 fizikçiye Nobel Ödülü kazandıran fikirleri içermektedir.

Bu düşüncelerin çoğunu kabul etmekle birlikte, birkaç astrofizikçi oldukça farklı bir sonuca vardılar. Bu görüşe göre, evren her yerde aynı olmayıp, tıpkı büyük bir dantel örgüsü gibidir. Bu örgüde antimaddeler, şuraya buraya dağılmış durumdadır. İleri sürdükleri görüşe göre bu antimadde yöreleri günümüz teleskopları ile gözlenemeyecek kadar uzaktadırlar. Dolayısıyla, şimdiye kadar gördüğümüz her şeyin, sadce maddeden yapılmış olması yalnızca bir rastlantıdır.

Sience Digest’dan Çeviren M.Y.Müh.Feridun GÖRGÜLÜ Mayıs 1983 Bilim Teknik Dergisi

  • #1 Yazan: Ferda Yamanoğlu
    yaklaşık 7 yıl önce

    Merhaba.
    Madde ve anti maddenin eşit yaratıldığı bir evren teorisi çok mantıklı ve Kurana da uygun. Zariyat suresi-49 ,herşeyin çiftler halinde yaratıldığını yazdığına göre, anti evren de olmalı.Yasin suresi-81. Ayet ise çok açık anti madde evrenini yazıyor.

  • You activated the 2nd sidebar. Add widgets here from the Dashboard to remove this message